Mobility as a Service (MaaS): het roer moet om

Jarno van der Linden over Mobility as a Service

De manier waarop we naar mobiliteit kijken, moet drastisch anders. 
Dat vindt Jarno van der Linden, Commercieel Directeur bij Amber.
Hij is zeker niet de enige.

“Het bezit van je eigen vervoermiddel is achterhaald”, stelt Van der Linden. “Vrijheid is wat telt. Dat je van A naar B komt op de manier die jij kiest. Op het moment dat jij wilt gaan.”

Van der Linden voorspelt een kentering. Volgens hem gaan steeds meer van onze huidige vervoermiddelen, zoals auto en fiets, in de nabije toekomst dienst doen als ‘openbaar vervoer’. Iets wat veel van de huidige autobezitters zich nog moeilijk kunnen voorstellen. Toch verwacht Van der Linden dat het snel zal gaan: een kwestie van enkele jaren.

MaaS platform

Voor Van der Linden is dit toekomstbeeld dagelijkse realiteit. Landelijk tekenen zich inmiddels de contouren af van wat uiteindelijk een nationaal MaaS platform moet worden. MaaS, oftewel: Mobility as a Service. Amber is er nauw bij betrokken.

MaaS staat voor een transitie in mobiliteit, waarbij de consument mobiliteit inkoopt in plaats van vervoermiddelen aanschaft. Dat kan elke modaliteit zijn, van trein, tram en bus tot een auto of bakfiets. Via een app kiest en reserveert men de gewenste modaliteiten. Een abonnement is niet nodig en alle gemaakte kosten wordt op één factuur verzameld.

In de visie van Amber maakt een goed MaaS platform bezit van een of meerdere vervoermiddelen al snel overbodig. Per rit kan immers de meest passende oplossing worden gekozen; passend in termen van tijd en kosten. Bij wijzigende omstandigheden, bijvoorbeeld een file, kan voor de terugreis desgewenst een ander vervoermiddel worden gekozen.

MaaS app

Van der Linden is vol vertrouwen. Hoe futuristisch het voor sommigen ook klinkt, het MaaS platform is volgens hem binnen handbereik: “Alle ingrediënten bestaan al. We werken nu aan een gebruiksvriendelijke en betrouwbare interface (MaaS app) en aan koppelingen met andere partijen. Als dat eenmaal staat, is het MaaS platform een feit.”

Het zelfvertrouwen is groot, maar niet zonder reden. Sinds 1 mei 2017 bedient Amber de zakelijke markt met elektrische deelauto’s. Inmiddels maken ruim 6.000 drivers gebruik van Amber.  Daarmee is Amber dé aanbieder van elektrische deelauto’s op de zakelijke markt.

Vervoersdiensten combineren

Bij het ontwikkelen van een landelijk MaaS platform opereert Amber uiteraard niet alleen. Keuzevrijheid is immers een belangrijk criterium bij MaaS. Gebruikers hebben de keuze uit verschillende soorten vervoer en diverse aanbieders. Alleen zo kan het aanbod optimaal worden afgestemd op de vraag. Amber werkt daarom intensief samen met collega-aanbieders van vervoersdiensten.

“Hier zit voor ons de grootste uitdaging”, aldus Van der Linden. “Elke aanbieder hanteert immers een eigen servicelevel, gebruiksvoorwaarden en interface. Om dat allemaal zodanig op elkaar af te stemmen dat de consument diensten kan combineren, is niet eenvoudig. Daar zijn we druk over in gesprek. Intussen blijven wij ons richten op datgene waar wij goed in zijn. Zo stimuleren we de markt om met ons mee te gaan.”

Onderscheidend vermogen

Amber kent de markt en haar drivers inmiddels goed.  “Ons doel is om onze drivers de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Als dat eventueel op lokaal niveau om specifieke vervoermiddelen vraagt, denken we daar zeker over na.”

Service staat bij Amber hoog in het vaandel. Mede daarom vreest Van der Linden niet voor de concurrentie waar drivers via het MaaS platform mee in aanraking komen. “De gebruiker maakt altijd zelf een keuze”, aldus Van der Linden. “Het is aan ons om ons te onderscheiden. Dat doen we met een hoog service-level én het feit dat onze deelauto’s elektrisch zijn. Dat maakt Amber tot een sterke speler op de markt.”

Mobiliteit

Passende mobiliteitsopties, dat is waar het bij Amber om draait. Een goed MaaS platform is nodig om de volgende stap te kunnen zetten. Amber is intussen alweer een stap verder. Volgende halte: autonoom rijden. Dat zal de manier waarop we naar mobiliteit kijken nogmaals flink opschudden.

Lees hier verder over  de MaaS-dienst in Amsterdam: Amaze.