Gisteren zijn er 10 eHUBS in Nijmegen en 3 in Arnhem geopend!  Op dit moment staan er elektrische fietsen en auto’s, er komen ook elektrische bakfietsen. Iedereen kan elektrisch vervoer gebruiken voor bijvoorbeeld een boodschap, de rit naar het werk of om de kinderen naar school te brengen.

 

eHUBS

eHUB is een Europees project waar Nijmegen samen met Arnhem aan meedoet, deze proef duurt tot 2021. Tijdens de proef wordt geëxperimenteerd met verschillende plaatsen en opstellingen om te leren wat het beste werkt. Op die manier kunnen er in de toekomst in heel Europa eHUBS komen. Er zijn nu 10 plekken in Nijmegen uitgekozen; De Klif, Lent, Winkelcentrum Hatert, Hertogplein, Start up Nijmegen, Handelskade, Hengstdal, Horstacker, Zwanenveld en Campus Radboud.

 

Amber

De inrichting van de eHUBS kan per locatie verschillen. Er wordt namelijk gekeken hoeveel behoefte er ligt aan auto’s, fietsen, scooters of bakfietsen. Op dit moment staan de Ambers op 5 eHUBs; Het gaat om De Klif , Winkelcentrum Hatert, Hengstdal en Campus Radboud en Lent. Uiteraard worden de Ambers in de binnenkort ook op andere locaties geplaatst.

 

Doel

Het doel is duidelijk; de Co2 uitstoot in steden verminderen. Door het aanbieden van deelvoertuigen zullen de inwoners minder snel de auto pakken en eerder kiezen voor duurzaam vervoer. Om de voorzieningen te realiseren en het functioneren te onderzoeken, wordt er samengewerkt met een aantal onderzoeksinstellingen zoals de TU Delft en de Hogeschool van Amsterdam.

Klik hier voor meer informatie over Amber in Nijmegen.