“Toen ik uitstapte kwam er een vrouw op me af. Vanwege de oranje strepen op het dak dacht ze even dat ik de koningin was.”

Mona Driesse woont met haar man in IJmuiden en werkt bij EY (Ernst & Young) in Amsterdam. Ze delen een auto. Voorheen bracht Mona’s man haar daarmee elke dag naar haar werk, waarna hij zelf doorreed naar zijn werk en haar ’s middags weer kwam ophalen. Sinds maart 2019 maakt ze gebruik van Amber.

“Ik heb mezelf aangemeld via de website, de app gedownload, alle instructiefilmpjes bekeken en ben daarna naar de Amber gelopen. In het begin vond ik het spannend. Ik moest wennen aan elektrisch rijden en had nog geen ervaring met een automaat. Maar het went snel en het rijdt zo lekker!” “Mijn belangrijkste reden om met Amber te rijden, is tijd. Het scheelt ons anderhalf uur per dag. Daarnaast ben ik met Amber heel flexibel. Als het nodig is, staat er altijd een auto voor me klaar. Verder ben ik dankzij Amber een stuk duurzamer bezig én – niet onbelangrijk – het bespaart kosten.” Mona krijgt veel complimentjes over de auto. Bijzonder is de herinnering aan een boodschappenrit die ze ooit maakte. “Toen ik uitstapte, kwam er een vrouw op me af. Vanwege de oranje strepen op het dak dacht ze even dat ik de koningin was. Toen ik vertelde dat mijn werkgever deze auto’s faciliteert, was ze helemaal enthousiast. En heel toevallig heette haar dochter ook Amber.” Inmiddels is Amber niet meer weg te denken uit het leven van Mona. Ook privé niet. “Voor de toekomst hoop ik op meer hubs en een grotere actieradius, want dat vind ik af en toe nog wel spannend. Leeg is bij een elektrische auto ook echt leeg. Verder zou ik wat meer uitleg willen over de luxe snufjes in de auto. Mijn man wees me erop dat de Amber zichzelf kan inparkeren. Dat wist ik dus helemaal niet.”

 

Lees hier verder hoe Amber werkt.