De allereerste startup die in 2016 binnenkwam bij Econic, de innovatiehub van ABN AMRO in Eindhoven, was Amber. En al was het geen FinTech, er werd wél een geweldig idee gepresenteerd: gegarandeerde mobiliteit.

De eerste Amber pilot ging van start bij ABN AMRO. Zo’n 25 relatiemanagers zouden als eersten gebruik gaan maken van de service.

Jarno van der Linden, commercieel directeur bij Amber: “De eerste reservering, de eerste telefoontjes op de helpdesk, het allereerste ritje; achteraf was dit een geweldige tijd bij Amber. Het was pionieren. Alles moest wijken voor die ene rit die op een bepaalde dag zou plaatsvinden. We kenden onze gebruikers bij de voornaam. En omdat we kantoor hielden in het pand van ABN AMRO, zwaaiden we ze letterlijk uit als ze een ritje gingen maken. Ik denk dat we daarmee ambassadeurs voor het leven hebben.”

Het succes van Amber was veel groter dan gehoopt. De pilotgroep groeide al snel uit tot 49 personen; de uitrol was een feit. Marc Verhagen was binnen ABN AMRO degene die deze uitrol begeleidde.

 

ABN AMRO
Marc Verhagen (31), Business Change Manager Commercial Banking bij ABN AMRO.

“Als Business Change Manager bij ABN AMRO leid ik changetrajecten binnen Commercial Banking. Denk aan het uitdenken van strategie, implementeren en coördineren van ingrijpende veranderingen in de business. Toen ik hoorde dat er een Change Manager nodig was voor de verdere uitrol van Amber, was ik meteen enthousiast. Amber sluit perfect aan bij onze ambities op het gebied van duurzaamheid. Ook de samenwerking met een startup binnen een corporate leek mij een mooie uitdaging.”

 

Over duurzaamheid
“Ik heb veel vertrouwen in onze samenwerking met Amber. Door met een Amber naar klanten te reizen, leveren medewerkers zelf een actieve bijdragen aan onze duurzaamheidsstrategie. Ook bij klanten valt de elektrische Amber meteen op. De auto is vaak het aanknopingspunt voor een gesprek over duurzaamheid en wat klanten daar zelf aan doen.”

 

Persoonlijke drive
“Persoonlijk vind ik het erg gaaf dat wij al in de startup-fase de samenwerking met Amber hebben gezocht. Ik ben er enorm trots op dat wij ze hebben kunnen helpen met een eerste kickstart. Ook voor ABN AMRO zijn dit soort samenwerkingen heel waardevol. We leren ontzettend veel van het gedachtegoed en de manier waarop bedrijven als Amber werken. Tel daarbij op de kennis en ervaring van ABN AMRO en je hebt een zeer vruchtbare samenwerking.

 

Uitrol
“Uiteraard ging de uitrol niet uitsluitend over rozen. Medewerkers vonden het in het begin toch wel spannend om niet meer met hun eigen auto naar klanten gaan. Staat die auto dan wel écht op tijd klaar? Weet ik wel zeker dat ik op tijd ben voor mijn afspraak? Maar de collega’s met de meeste weerstand, zijn nu vaak de grootste Amber-fans. Dat is vooral te danken aan de goede kick-off presentatie en het servicelevel van Amber.”

“Bij de kick-off legt het Amber team heel enthousiast, inspirerend en motiverend uit waarom ze ons gaan helpen onze duurzame ambities te behalen. Dit helpt medewerkers over de drempel om een eerste rit te maken. Vanaf dat moment staat de customer service van Amber altijd voor de drivers klaar. Ze leveren een super ervaring waardoor de adaptatie vervolgens snel toeneemt.”

 

Persoonlijke wens
“De afgelopen drie jaar hebben we 9 Amber hubs geopend op onze kantoren. Een mooie start, maar onze ambitie reikt verder. Dat vraagt om een nog groter netwerk met meer hubs bij verschillende bedrijven in Nederland. Op die manier kunnen we het draagvlak voor deze vorm van mobiliteit blijven vergroten.”

Lees hier verder over het starten van een pilot met Amber.