Door: Merien ten Houten
Toen: Medeoprichter, nu: Marketing en strategie

“In 2015 kocht ik een Tesla S. Dit ondanks wat bedenkingen ten aanzien van elektrisch rijden, maar twee ritjes verder was ik al verkocht. Daarmee kwam ook de verbazing: waarom rijden er niet veel meer elektrische auto’s rond? Ok, de accu’s waren duur en zwaar. Maar voor grotere, luxe auto’s zag ik geen bezwaren. Het rijdt gewoon veel pittiger, stiller, comfortabeler. Op dat moment wist ik dat de dagen van de brandstofmotor geteld waren.”

Veranderende markt
“De wereld om ons heen verandert in rap tempo. De nieuwsindustrie was van print naar TV en vervolgens naar online gemigreerd. Door de opkomst van digitale fotografie verdween het ooit gigantische Kodak van de markt. Cd’s waren uitgevonden en vervolgens alweer afgeschreven. Alles veranderde, de hele wereld digitaliseerde, maar de auto was een auto gebleven. Nu met ingebouwde navigatie, maar echt revolutionaire veranderingen waren er niet geweest.”

“De auto industrie is gigantisch, en de komst van de elektrische auto zou deze markt alsnog op zijn kop zetten. Ik was vast van plan daarbij betrokken te zijn.”

Briljant plan
“Ik mailde Maarten Steinbuch, Professor aan de Technische Universiteit Eindhoven en groot Tesla fan. Hij bracht me in contact met Roel de Natris, die me vertelde me over een groepje studenten dat had meegedaan aan de Shell Ecomarathon. Nu hadden ze het briljante plan opgevat om de markt te veroveren met een kleine, betaalbare elektrische auto. Ik zag het helemaal zitten en heb me direct bij hen aangesloten.”

“We zijn heel vrij gaan nadenken over vragen als: Waarom hebben mensen eigenlijk een auto? Hoe worden auto’s nu gemarket en verkocht? En waarom? Het leek alsof er in tientallen jaren niets was veranderd.”

Money can’t buy
“Uiteindelijk bleek auto’s bouwen en verkopen te omslachtig. Daarvoor moet je showrooms openen, serviceafspraken maken, recalls uitvoeren. Ook voor de koper is dat veel gedoe. Die moet naar de showroom toe, onderhandelen over kokosmatten, steeds weer terug voor service. Heel erg 20eeeuw allemaal. Ons idee is dat de auto gewoon in de buurt moet staan, zodat je ‘m kan meenemen als je er een nodig hebt. Steven verwoordde het perfect: ‘The best car money can’t buy’.”

Ondernemers
“Even hebben we nog overwogen om een eigen ‘designed to be shared’ auto te ontwikkelen. Een zeer praktische en duurzame auto die, dankzij een digitaal profiel, heel persoonlijk aanvoelt. Maar het ontwikkelen en produceren bleek te duur en tijdrovend. We zijn allemaal ondernemers en willen wel graag zekerheid dat onze ideeën ook levensvatbaar zijn.”

Guaranteed mobility
“En dus zochten we de beste auto die op dat moment op de markt was om te delen. Daar hebben we onze service omheen gebouwd. Op de vraag: ‘Waarom hebben mensen eigenlijk een auto?’ was het antwoord: ‘Om weg te kunnen als ze daar zin in hebben’. Hierop hebben we het guaranteed mobility-concept bedacht. Als je een auto nodig hebt dan staat ‘ie daar.”

Ambitie waargemaakt
“Onze ambitie is om beter te zijn dan een eigen auto. En dat is gelukt: Amber is schoon, werkt altijd en is altijd beschikbaar. We nemen onze drivers alle hassle van autobezit uit handen. Dát was onze ambitie en – zeg ik niet zonder trots – dat maken we nog waar ook.”

Lees hier verder.