Het nieuwe normaal, premier Rutte heeft het er in de persconferenties regelmatig over, zonder precies te vertellen wat het is. Hoe het nu gaat is niet normaal. Iedereen zoveel mogelijk thuis, onderwijs en werk op afstand. Buiten allemaal 1,5 meter van elkaar blijven. Maar hopelijk vinden we straks een nieuwe modus waarbij we het virus binnen de perken houden maar toch wat meer bewegingsvrijheid hebben.

Sommige dingen die we nu doen gaan vast wel normaal worden. Wie mist de files? Allemaal tegelijk ’s morgens de auto in, of een hele volle trein. Is dat nodig? Blijkbaar komen we ook zonder een heel eind. Deel van het thuiswerken en de Zoom meetings zal heus wel blijven hangen. Want zeg nu zelf, is een uur in de auto zitten om een uur te vergaderen echt altijd noodzakelijk?

Natuurlijk gaat het vaak sneller en makkelijker als je allemaal in dezelfde ruimte zit. Maar dat weegt niet op tegen de reistijd. Bij het nieuwe normaal zullen we minder vaak mobiel zijn. Een slimmere afweging maken tussen de nadelen van allemaal naar één plek reizen en de voordelen van elkaar echt in de ogen kunnen kijken.

Bij Amber waren we altijd al flexibel. Als jong bedrijf dat in groeistuipen soms niet eens genoeg kantoorruimte had zijn we gewend om vanaf verschillende locaties samen te werken. Onze business is dan wel mobiliteit, we zijn nooit uit geweest op mobiel zijn om het mobiel zijn.

Slimme mobiliteit is waar we voor staan. Beschikbaar als het nodig is. Maar je ook altijd kritisch afvragen of het wel nodig is. In het nieuwe normaal gaan we daar mee door. Wij gaan helpen om te zorgen dat je comfortabel naar klant of leverancier kan als dat nodig is. Maar als dat niet nodig is even goede vrienden. De deelauto is een perfect middel voor het nieuwe normaal. Een leaseauto ‘die anders toch niet wordt gebruikt’ nodigt heel erg uit om veel te rijden. Met het letterlijke ‘pay as you go’ van Amber kan je als ondernemer en werknemer altijd de juiste afweging maken tussen bij elkaar komen of elektronisch vergaderen.

In het nieuwe normaal zal iedereen wat flexibeler en pragmatischer worden hopen wij. Wij zijn daar in elk geval klaar voor.