Vandaag hebben Amber, Radiuz en Over Morgen een contract met de gemeente Amsterdam ondertekend. De eerste Nederlandse MaaS-dienst is in mei 2020 operationeel. Lees hier verder over AMAZE: deur-tot-deur-mobiliteit-van-en-naar-zuidas.

Ben je nieuwsgierig naar MaaS? Wat het betekent en welke voordelen het biedt? We zetten de drie meest gestelde vragen (en antwoorden) voor je op een rij:

1.Wat is MaaS?

MaaS is een app die reizigers helpt met kiezen tussen verschillende mogelijkheden om van A naar B te reizen. De app geeft informatie over alle vervoerstypen: (deel) auto’s, openbaar vervoer, (deel) fietsen en taxi’s. Je plant, boekt en betaalt je reis via de app (bron: Ministerie van Infrastructuur en Rijkswaterstaat).

 

2. Waarom is MaaS een belangrijke ontwikkeling?

MaaS biedt niet alleen gemak en maatwerk voor de reiziger;  het biedt ook kansen voor vervoerders en overheden. MaaS zorgt voor een vervoersaanbod dat goed past bij de vraag naar mobiliteit. Daarnaast moet MaaS bijdragen aan het verbeteren van de bereikbaarheid en leefbaarheid van een stad of regio. Om deze aannames te toetsen worden experimenten gedaan.

 

3. Wat is het verschil tussen MaaS en openbaar vervoer, deelauto’s en e-bikes zoals wie die nu kennen?

Het belangrijkste verschil is dat bij MaaS alle vormen van mobiliteit gecombineerd worden op één enkel platform en app (+ kaart als dat nodig is). Dit heeft als voordeel dat de reiziger maar één app hoeft te installeren en in één keer een multimodale trip kan boeken en betalen. Bovendien wordt er rekening gehouden met omstandigheden die effect kunnen hebben op een bepaald deel van de trip (zoals het weer, file’s, storingen of andere omstandigheden).

Kortom, het resultaat is dat de reiziger ontzorgd wordt en de mogelijkheid heeft om te kiezen voor een invulling van een trip die het beste bij hem of bij de omstandigheden past.

 

Lees hier verder over de visie van Amber op MaaS. Of klik hier voor informatie van het Ministerie van Infrastructuur en Rijkswaterstaat over onder andere de MaaS-experimenten.