Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW) plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert dan werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers verspreid over zo’n 120 locaties in Eindhoven. Dit jaar is het thema ‘If not now, then when’. De technologische ontwikkelingen gaan sneller dan ooit. En ook de economie draait op volle toeren. We weten dat duurzaamheid en circulariteit super belangrijk zijn. En toch staan er tegelijkertijd nog veel lichten op oranje en rood en is er een duidelijke aanzet tot actie nodig om de urgente vraagstukken aan te gaan. De vraag ‘if not now, then when’ geldt nu meer dan ooit. Hier kun je het toch alleen maar mee eens zijn?!

Op het gebied van: gezondheidszorg, veiligheid, stedenontwikkeling maar zeker op het gebied van mobiliteit is er super veel te zien tijdens de DDW.  Daarom hebben wij met Amber, de volgens ons DDW must sees op het gebied van mobiliteit op een rijtje gezet:

 

 

  1. Future Journey van de NS

Bij de Embassy of Mobility neemt de NS je mee in de reis van de toekomst. Een reis waarbij de klant centraal staat. Waarbij het mogelijk is om verschillende vormen van mobiliteit met elkaar te combineren. Een reis die verder gaat dan het gebruik van de trein. Leuke bonus is dat je op Strijp-T bij aan de achterzijde verschillende nieuwe mobiliteitsvormen kunt uittesten zoals de elektrische step en een hoverboard met één wiel.

Deze tentoonstelling vind je op Strijp-T.

 

  1. Renault Mobility

Renault neemt je mee in de toekomst van mobiliteit… De tentoonstelling toont drie verschillende conceptuele robotvoertuigen. Bij alle drie ligt de focus op gedeelde mobiliteit

in de stad. Erg inspirerend en (het zal je niet verassen) het riep bij ons toch ook de vraag op; hoe gaat de Amber er in de toekomst dan uitzien?

Je vindt de tentoonstelling in het Klokgebouw.

 

  1. The new urban electric moped

De elektrische scooter kennen we inmiddels al, maar deze elektrische motor van Brekr is echt een aanrader om even te bekijken. Niet alleen is het een duurzame motor, maar hij heeft ook nog eens een hele stoere look & je kunt een proefritje maken! Waar? In het klokgebouw.

 

  1. Bend the rules, stretch the norm Maurik Stomps

In deze tentoonstelling zoekt Maurik de grens op tussen mobiliteit, wonen en openbare ruimte. Hij gebruikt zijn onbruikbare fiets en bouwt deze om tot een huisje. Alles gaat prima, zolang de fiets eruit blijft zien als een fiets. Op het moment dat dat niet meer zo is, wordt de fiets verwijderd door de politie. Deze tentoonstelling heeft weinig meer met mobiliteit te maken (de fiets staat immers stil). Maar het is wel een enorme inspiratie! Want wat kun je eigenlijk allemaal doen met onbruikbare/ onnodige vervoersmiddelen? Deze tentoonstelling vind je in de Campinafabriek.

Door: Marjon