Door Ruud Theunissen

Vrijdag 7 juni 2019 Eindhoven Strijp S – Park Theater Eindhoven vv.

Vandaag is de eerste dag van de challenge en hoewel we dit ritje van enkele kilometers normaal op de fiets zouden afleggen, pakten we toch de Amber. De weersvooruitzichten waren namelijk slecht voor die avond (wind en regen) die ons noodzaakten om alternatief vervoer te zoeken en we natuurlijk snel onze eerst rit met de Amber wilden maken. .

Met mijn vrouw, die op haar telefoon ook de Amber app had geïnstalleerd, deelde ik (zoals afgesproken met Amber) mijn Amber account. De reservering voor de eerste rit had zij gemaakt op haar telefoon maar toen we bij de Amber op de Philitelaan in Eindhoven arriveerden werd de auto niet gevonden op haar Samsung maar echter wel op de mijn Nokia. (We wisten toen nog niet dat de auto slechts met één toestel contact maakt in plaats van contact met een Amber-account derhalve is het beetje, wie het eerst komt wie het eerst maalt, maar dat hadden we op de eerste dag dus nog niet door)

Nadat we op de parkeerplaats bij het theater waren aangekomen, lukte het ons niet om de auto met de app op slot doen te doen. De aardige persoon die op dart moment de Amber helpdesk bemande heeft ons geholpen om de auto op afstand te sluiten. Terug naar huis hadden we gelukkig de helpdesk niet nodig.

Onze korte rijervaring is wel meteen goed, in de stad is het rijden in een Amber heerlijk, de auto trekt snel op en manoeuvreert soepel. Zelfs bij een verkeerslicht, toen die op groen sprong, reed mijn vrouw, tot haar grote vreugde, overtuigend een knalrode Ferrari eruit.

Zaterdag 8 Juni: Strijp S – Albert Heijn vv

Ook de weekendboodschappen hebben we met de Amber gedaan en dat is allemaal prima gegaan.

Dit is een typisch een ritje dat we normaal met onze eigen auto zouden doen maar op de parkeerplaats van Albert Heijn zagen we meer Ambers staan, we waren dus blijkbaar niet de enigen.

Zondag 9 juni: Strijp S – Axel vv.

Een lange rit van Eindhoven naar Zeeuws-Vlaanderen om mijn moeder op te zoeken die daar in een tehuis zit. Het is een rit van bijna 150 kilometer en die ook door het door mij zo geliefde België gaat.

Vooraf was al duidelijk dat we zonder tussendoor op te laden we niet thuis konden komen maar Axel zouden we makkelijk halen en dat lukte ook. Gelukkig vonden we dat ze in Axel ook een laadpaal, zelfs twee, hadden die tegenover een aangenaam Oosters restaurant geplaatst zijn.

Onderweg naar Axel, zijn we in België nog gestopt voor een koffie en hebben daar, op een parkeerplaats, ook een selfie van ons met onze Amber genomen.

In Axel aangekomen, hebben we de auto aan de paal gezet en zijn vervolgens naar het tehuis waar mijn moeder verblijft, gelopen. Na een uurtje zijn we terug naar de auto gelopen maar omdat de accu nog niet vol was restte ons niets anders dan te gaan eten in dat Oosterse restaurant. Het was trouwens etenstijd, alsof we het allemaal zo gepland hadden.

Tijdens het eten kreeg ik een bericht op mijn telefoon met de felicitatie dat de accu vol was, wat een feest! Maar wat nu? Ik ben nog niet bekend met de etiquette omtrent de laadpalen maar de auto gewoon laten staan en de paal bezet houden lijkt me in ieder geval niet een onbesproken regel. Wat die etiquette zou moeten zijn bleek ook een leuk gespreksonderwerp tijdens het eten te zijn.

We hebben uiteindelijk eerst het gerecht opgegeten en heb ik de auto toen verplaatst zodat de laadpaal voor anderen weer beschikbaar kwam. Daarna terug naar het restaurant en konden we verder met de vierde gang van het menu. We zaten in ieder geval niet meer op hete kolen.

De terugreis naar Eindhoven is prima verlopen en ook de app leverde geen problemen op.

Dinsdag 11 juni: Strijp S – Abcoude vv.

Vandaag ging mijn vrouw alleen op pad met de Amber, naar haar zus in Abcoude. Ook dit is zo’n lange rit dat er tussendoor opgeladen moest worden. We hebben vooraf gekeken of er laadpalen in de buurt (loopafstand) van het huis van de zus waren want als die  niet in de buurt waren dan hadden we wat moeten regelen met halen en brengen en daar zaten we eerlijk gezegd met deze challenge niet op te wachten.

In Abcoude, onder de rook van Amsterdam, staan op meerdere plekken en gelukkig ook enkele op loopafstand waar de zus van mijn vrouw woont.

Al met al leek de dag super te verlopen (ook voor wat betreft de app), echter bij terugkomst op de Philitelaan in Eindhoven ging het mis. Het systeem van de laadpalen werkte niet goed en het lukte me niet om de Amber in de oplaadstatus te krijgen. Op de laadpaal staat gelukkig een telefoonnummer van EVNET (de beheerder van onder meer de laadpalen op de Philitelaan in Eindhoven) dat je kan bellen in geval van storing. Het was nog vroeg in de avond dus de helpdesk zal nog wel bemand zijn, dacht ik, be-vrouwd bleek beter te zijn.

Een aardige dame stond mij te woord en vroeg me naar het serienummer van de paal, maar waar ik ook keek, een serienummer was niet te vinden. Ook op de palen ernaast stonden ook  geen serienummers. Ze kon uiteindelijk niks voor me doen, het systeem re-setten was geen optie omdat er twee auto’s aan de lader stonden elders in de Philitelaan en die zouden bij een re-set een oplawaai krijgen waardoor het systeem van de auto van slag kon raken.

Uiteindelijk na telefonisch overleg met Amber, de auto laten staan en dan maar niet aan de lader.

Woensdag 12 juni

Geen ritjes gepland vandaag, alles op de fiets of lopend gedaan, maar even tijd voor een tussen-evaluatie.

Ondanks de strubbelingen die we gehad hadden met de app en laadpalen, kunnen we de challenge nog aan. We hebben onze eigen auto nog niet gemist maar om ‘m op basis van deze korte ervaring de deur uit te doen, daarvan zijn we nog niet zo zeker.

 Zaterdag 15 juni: Strijp S – Albert Heijn

Het laatste weekend van de Amber, morgen weer een lange rit maar eerst nog de weekendboodschappen doen, bij Albert Heijn.

Net zoals vorige week ging het ook deze keer weer naar wens, en in de kofferbak van een Amber kan, naast de oplaadkabel, nog veel meer.

Zondag 16 juni: Strijp S – Den Haag vv.

De laatste dag. Wederom een lange rit van zo’n 150 kilometer, enkele reis met drie stops in de Den Haag. Bij twee vriendinnen en op het adres van iemand waar ik iets op Marktplaats had gekocht.

De actie radius van een Amber is, onder ideale omstandigheden, een dikke 200 kilometer. Nou weet ik dat 130 kilometer rijden waar het ook mag, geen ideale omstandigheid is maar ik wilde die zondag op die weggedeelten dat het kon, wel 130 kilometer rijden.

Ik wist dat op de A2 en de A12 een aantal van dat soort stukken zijn. Op zondagmorgen op de A2, laat over het algemeen de afwezigheid van drukte ook toe dat er 130 gereden kon worden. Waar het kon, deden we het ook maar we zagen de actie radius op het dashboard harder achteruitlopen dan dat de kilometerstand toenam. Een duidelijk geval van opletten. Bij Utrecht aangekomen had ik het idee dat wanneer we 130 bleven rijden, Zoetermeer niet eens zouden halen. De rest van de rit hebben rustig aan gedaan en haalden we uiteindelijk ons eindpunt in Den Haag zonder problemen.

Gelukkig was op dat eindpunt ook een laadpaal zodat we op een gegeven moment weer gefeliciteerd werden met een volle accu. Vlak na die melding zijn we naar huis gegaan, een discussie over wat nou de etiquette is, zoals een week eerder, hebben we niet meer gevoerd.

Op de Philitelaan aangekomen bleken er wel zo’n vijf Ambers zich samengeschoold te hebben, terwijl er normaal maximaal twee staan. Er was nog één plekje vrij waar ik de Amber wilde parkeren maar waarschijnlijk was die plek buiten het bereik van het hub-signaal want ik kon  met mijn telefoon niet uitchecken. Na telefonisch overleg werd me aanbevolen door de helpdesk om de Amber op een andere hub, 100 meter verder te parkeren. Daar was nog plek en daar kon ik uitchecken met de app.

Dat was onze laatste rit van de challenge, morgen hebben we weer de beschikking over onze eigen auto. Al met al zijn we tevreden over het gebruik van de Amber, je leert ook meer door de auto te gebruiken en ook in het geval van problemen of vragen, dan is de helpdesk bereikbaar, een fijne gedachte.

Het is desalniettemin  te vroeg om te zeggen dat onze auto de deur uit kan.

Meer weten? Klik hier Hoe werkt Amber