Charging to the Arctic

Wij gingen met z’n vieren in de carnavalsvakantie met twee Ambers naar de poolcirkel. Ook al voelde het hier bij vertrek alsof het al lente was, was de winter in het noorden nog in volle gang. Desondanks hebben we in 11 dagen zo’n 6000 km gereden, gemiddeld 545 km per dag dus, en dan vol-elektrisch. Dat is niet iedereens beeld van een ideale vakantie, maar voor ons was dit een onvergetelijke ervaring. Hier zijn onze vijf gouden tips voor eenieder die ook zo’n mooie wintertocht wil maken.

Tip 1: Bereid je goed voor, maar plan niets.

Bedenk vooraf een mooie route. Kijk welke laad-providers je nodig hebt, installeer alle apps, en vraag zoveel mogelijk laad-chips en passen aan. Wij hebben zelfs onze eigen online kaart gemaakt met alle snelladers er op, om te kijken of deze trip überhaupt wel kon, en hebben onze route daar op aangepast. 

Het is goed om grofweg te weten waar je iedere dag wilt zijn, zo wilden wij in de eerste dag in de buurt van Kopenhagen eindigen, de twee dagen er na bij Oslo en Trondheim, en op dag 4 de poolcirkel passeren. De terugreis hadden we dan wel genoeg tijd voor en hebben we verder niet vastgezet. Alleen voor de eerste dag hadden we vooraf een snelweg hotel geboekt. De andere overnachtingen hebben we vanuit de auto ‘s ochtends voor diezelfde avond geboekt. Ook de volgende laadpunten bepaalden we als we stonden te laden, aan de hand van onze kaart. Wat je wilt voorkomen is dat je op een bepaalde tijd ergens wilt zijn. Een defecte snellader kan onnodig veel stress opleveren en er voor zorgen dat je hele plan niet meer uit te voeren is.

Tip 2: Houd altijd marge over

Je hebt misschien de neiging om tussen laadstops zo veel mogelijk afstand af te leggen. Maar je moet altijd ruimte hebben om door te rijden als een snellader al bezet is of het niet doet. Net over de grens in Duitsland kwamen wij met een van de twee auto’s twee keer achter elkaar een snellader tegen die het niet deed. Gelukkig hebben we het met voorzichtig rijden naar een lader gered waar de andere auto net klaar was met laden. Dit heeft veel tijd gekost, maar als we niet door hadden kunnen rijden en langzamer hadden moeten laden nog veel meer! We namen meestal rond de 120-140 km tussen laders, dat gaf ons vaak nog ruim 50 km om een andere lader in de buurt te bereiken mocht het nodig zijn.  

Tip 3: Lekker doorkarren!

Het is verleidelijk om te proberen zo zuinig mogelijk te rijden. 80 km/u achter een vrachtwagen aan en dan bijna 300 km op een volle accu halen. Op een lange afstand is dat alleen niet het snelst, met de 50kW laders kun je met een i3 meer dan ‘200 km/u laden’ (afhankelijk van verbruik) en zo hadden we voor ons berekend dat 120 km/u rijden ons veel sneller op de eindbestemming zou brengen. Op de lange stukken snelweg door Duitsland, Denemarken en Zweden hebben we dit gedaan met de achterliggende auto en zo weer een kwartier goed gemaakt ten opzichte van de anderen, die maar 110 km/u reden. Bij de snellader gaat het ook allemaal om optimale snelheid, vanaf 85% neemt de laadsnelheid af, dus is het tijd om naar de volgende snellader te vertrekken. Laad wel altijd tot die 85% want, tenzij je bijna thuis bent, weet je nooit wat er onderweg nog gebeurt.

Let op! Dit geldt alleen als je lange afstanden rijd, als je een bestemming zonder of met 1 keer (snel)laden kunt halen, kan zuinig rijden wel sneller zijn.

Tip 4: Probeer op je bestemming te laden, maar reken er niet op

We zijn in 10 nachten maar twee keer een laadpaal tegengekomen bij onze accommodatie. Dat is ideaal, als je de volgende dag met een volle accu kunt beginnen scheelt dat zo weer een half uur bij de snellader. Bovendien kun je dan zonder dat het kilometers kost lekker de auto voorverwarmen, erg welkom bij -25°C. We hebben daarom ook nog meerdere keren een snoertje uit het raam gestoken en de auto’s aan het 230V stopcontact geladen. Onze tip is echter om dit als een leuk extraatje te zien, en er niet op te vertrouwen. In Oslo dachten we ruim genoeg laadpalen te kunnen vinden, maar toen we er aankwamen met twee haast lege auto’s, was iedere paal al bezet. Als je een elektrische auto met te weinig % in de accu in de vrieskou parkeert bestaat de kans dat hij de volgende ochtend helemaal niet meer start, dus hebben we een snellader gebruikt om ze weer tot 60% te brengen, waarmee we de volgende dag weer buiten Oslo konden komen voor de eerste laadstop. Zorg dus dat je altijd met genoeg % aankomt om hem (als het koud is) veilig te kunnen parkeren, en de volgende snellader ruim te kunnen halen.

Tip 5: Wees niet bang om de klantenservice te bellen

Het gaat bijna altijd goed, maar als je een lange trip maakt, kom je vast een keer een laadpaal of app tegen die niet mee werkt. Besteed er niet té veel tijd aan, en bel de klantenservice van de lader, ze kunnen je vaak helpen en zo niet weet je zeker dat het het proberen niet langer waard is om de paal aan de praat te krijgen. 

In Noord-Noorwegen kwamen we bij een laadpaal waar één van twee snelladers niet aan wilde, de man van de technische ondersteuning wist ons te vertellen dat er al twee maanden niemand geladen had en er een grote kans was dat hij het dus niet deed. Best logisch aangezien er een flink pak sneeuw op de parkeerplaatsen voor de lader lag. Het eerstvolgende laadpunt was diezelfde week nog gebruikt, en had dus grotere kans om te werken, dus zijn we daar heen gereden.