Platooning

Op een busbaan in Eindhoven heeft Amber succesvol getest met platooning van haar BMW i3 deelauto’s. Platooning is een vorm van autonoom rijden waarbij de eerste auto gewoon door een chauffeur wordt bestuurd en andere auto’s geautomatiseerd volgen. Amber heeft hiervoor aangepaste BMW i3’s gebruikt. Hieronder een korte impressie van deze test.

Guaranteed mobility

Amber biedt ‘guaranteed mobility’, als er een auto is gereserveerd garanderen we dat die er ook staat. Om dit mogelijk te maken moeten regelmatig auto’s verplaatst worden tussen hubs. Dit wordt gedaan door fleet operators. Met platooning kan één fleet operators meerdere auto’s tegelijk verplaatsen. De COO van Amber, Joep Sloot, gaf leiding aan de test.

Dit was een eerste test op een afgesloten busbaan. Een dergelijke test mag officieel niet op de openbare weg. Daarvoor is een ontheffing nodig van de RDW en toestemming van de lokale wegbeheerder. In dit geval is samengewerkt met SmartwayZ.NL en de gemeente Eindhoven. Uiteindelijk is het de bedoeling om daadwerkelijk busbanen in de nacht te gaan gebruiken voor het herverdelen van de auto’s.

Geslaagde test

“Ik kan stellen dat de pilot met platooning, geslaagd is”, aldus Steven Nelemans. Een week geleden, om precies te zijn op 11 februari, heeft Amber autonoom rijden gepilot in Eindhoven. We kozen voor platooning. Bij platooning zit in het eerste voertuig een bestuurder; in de twee volgauto’s niet. De twee volgauto’s staan in verbinding met het eerste voertuig. De pilot is in het holst van de nacht uitgevoerd op de busbaan bij Flight Forum. “We hebben platooning getest omdat we denken dat dit ons kan helpen bij het schaalbaar houden van ons businessmodel. Als wij voortaan ’s nachts over de busbaan onze Ambers  verplaatsen, kunnen wij ons businessmodel sneller uitrollen”, vervolgt Steven. Zover is het nog niet. Naar verwachting is de techniek aan het eind van het jaar gereed. En dan is het nog even wachten op de wetgever want platooning en andere vormen van autonoom rijden zijn nog niet toegestaan. “Maar wij zijn klaar voor de toekomst, dat is alvast zeker”, concludeert Nelemans trots.

Eerder schreef Nelemans al over de introductie van zelfrijdende auto’s. Lees het artikel om erachter te komen wat zijn visie hierover is.