Elektrische deelauto’s: duurzaam én een oplossing voor het overschot aan auto’s. Maar hoe werkt dat elektrisch rijden in de praktijk? Dat hebben wij, Justin (26) en Michelle (22), zelf mogen ervaren door op pad te gaan met een BMW i3 van Amber. Om helemaal in de kerststemming te komen hebben we in het weekend voorafgaand aan kerst tijdens onze e-Roadtrip drie steden bezocht: Brugge, Brussel en Düsseldorf. Onze ervaringen met het elektrisch rijden lees je in deze blog! 

Een kijkje in de wereld van elektrische auto’s…

De wereld van elektrische auto’s is zonder dat wij het door hadden al best groot geworden. Het is net alsof je een nieuwe auto hebt; als je erop gaat letten hoeveel van dezelfde auto’s met jou op de weg rijden, zie je ze overal. En zo is het eigenlijk ook met laadpalen voor elektrische auto’s. Door handige apps te gebruiken ontdek je ze razendsnel. De volgende stap is dat ze je overal gaan opvallen; aan bedrijfspanden, op parkeerplaatsen en zelfs achter je huis.

Planning is essentieel

Waar ze wat minder talrijk zijn is midden in de Belgische Ardennen… Om het oranje racemonster even flink testen zijn we dwars door het heuvelgebied gereden. Het aantal laadpunten neemt logischerwijs snel af in minder dichtbevolkte gebieden. Hierdoor ben je soms echt afhankelijk van slechts één of twee laadpunten onderweg. Planning is daarom essentieel. Om te voorkomen dat de auto stil komt te staan is het belangrijk om vooraf goed te bekijken welke laadpunten op de route liggen en of deze haalbaar zijn. Hiervoor is een marge geen overbodige luxe. In de Ardennen gingen de kilometers namelijk iets sneller dan wij hadden gedacht. Naast de heuvels waren ook de weersomstandigheden niet optimaal. Batterij sparen wordt dan ineens een serieuze factor. Hoe meer je van de auto vraagt, hoe sneller de ‘tank’ leeg is. Wat dat betreft is het rijden met een elektrische auto niet veel anders dan van één op fossiele brandstoffen. Om te zorgen dat we geplande laadpunten zouden halen, gingen we daarom met de verwarming uit, stoelverwarming aan en met 100 over de Duitse autobahn richting onze laatste bestemming, Düsseldorf.

Tip: maak het wachten leuk!

Als je het laadpunt dan hebt bereikt, begint het wachten. Uit onze ervaring werkt het opladen het beste op plekken waar iets te beleven valt. Wachten langs de snelweg met een kleine tankshop verveeld misschien vrij snel, maar rondlopen in een mooie stad is zeker geen straf. Onze leukste ervaringen van de e-Roadtrip waren dan ook het struinen door de smalle straatjes van Brugge, de lichtshow op de Grote Markt in Brussel en de gezelligheid van de kerstmarkt in Düsseldorf. Dit allemaal terwijl onze Amber-auto in de parkeergarage weer aan het opladen was. Bij lange afstanden op de snelweg is dit natuurlijk niet altijd mogelijk. Doe dan lekker een spelletje of kijk je favoriete serie. Op deze manier vergeet je bijna dat je aan het opladen bent. En dit kan ook op een actieve manier. Zo hebben wij tijdens het wachten bijvoorbeeld een potje badminton gespeeld.

Een andere mind-set

Het elektrisch rijden met de BMW i3 van Amber was een leuke ervaring. Aan degenen die ook een roadtrip met een elektrische auto overwegen willen wij meegeven dat het belangrijk is om met realistische verwachtingen de reis in te gaan. Zo moet je rekening houden met de beschikbaarheid van laadpalen en met het wachten tijdens het opladen. Het is niet de snelste manier van reizen, maar door laadmomenten te plannen op leuke plekken en door genoeg vermaak mee te nemen, kunnen ook de laadmomenten een waardig onderdeel worden van de vakantie.

Meer foto’s van de roadtrippers zien? Kijk eens op https://www.driveamber.com/roadtrip/