Afgelopen december kreeg ik van Amber de uitdaging om een aantal dagen een roadtrip te maken in de 100% elektrische Amber. Super tof natuurlijk! Onze kinderen hadden schoolvakantie dus ook nog een heel leuk om Amber met het gezin te gaan ervaren. Zakelijk heb ik al vele malen naar volle tevredenheid van Amber gebruik gemaakt en was zeer benieuwd hoe de auto privé zou bevallen. En ondanks de veronderstelde beperkingen, met name de actieradius in de winter, hebben we er ons gewoon aan overgegeven. En om vast een tipje van de sluier op te lichten, met een beetje voorbereiding en de juiste app(s) is de reis vooral erg leuk. Let’s go! 

 

 

Aangezien ik bij mijn huis geen oprit heb, was thuis opladen geen optie. Maar gelukkig heb ik de NewMotion app (je beste vriend bij het E-rijden) en kon ik direct zien waar in de buurt nog een laadpaal beschikbaar was. Binnen 5 minuten lopen van mijn huis zijn er 6 oplaadpunten te vinden waarvan er altijd minimaal 1 beschikbaar was. Goed geregeld dus en een fijn gevoel dat je ’s ochtends altijd kon beginnen met een volle accu.

 

Je merkt ook aan alles dat in Nederland volop gewerkt wordt aan de acceptatie van het elektrische rijden. Het vinden van een oplaadpunt is daarom ook echt een eitje. En vooral de snel oplaadpunten, vooral te vinden langs de snelweg, zijn een uitkomst. In nagenoeg een kwartier is de capaciteit van de batterij weer op 80%. En leuke bijkomstigheid is dat de kinderen weer even uit de auto kunnen om stoom af te blazen.

 

 

Door z’n opvallende verschijning trekt BMWi3 tijdens het laden ook volop de aandacht, in positieve zin. Je zit nooit verlegen om een praatje in ieder geval. Meest gehoorde vragen: ‘Hoe lang duurt het opladen nou van zo’n auto?’ én ‘Hoe lang gaat de batterij nou eigenlijk mee?’ Waarbij ik op de laatste vraag niet een eenduidig antwoord kan geven. Dit is in mijn ervaring namelijk sterk afhankelijk van de buitentemperatuur. Dat is dus wel een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Naast het aantal personen, bagage en gebruik van de verwarming. En als laatst, but not least, je rijstijl. Alhoewel ik door de stilte de auto erg vind uitnodigen tot rustig te cruisen, is de verleiding moeilijk te weerstaan om vanuit stilstand even vol ‘gas’ weg te vliegen. Vaak ook aangemoedigd door de kinderen achterin. En daarover gesproken. Op het eerste gezicht lijkt de auto er één uit de kleinere categorie. Maar in praktijk is daar allerminst spraak van. Er is meer dan genoeg ruimte voor 4 personen in de auto. En de kofferbak is meer dan groot genoeg voor bijvoorbeeld vier weekendtassen.

Wat we deze week verder hebben opgemerkt is het verschil tussen Nederland en België voor wat betreft de infrastructuur qua oplaadpunten. Waar je in Nederland altijd wel binnen enkele minuten/kilometers een laadmogelijkheid hebt, is dit in België anders. Dit is wel een factor om rekening mee te houden tijdens het plannen van je trip. Maar ook hier heb je natuurlijk de NewMotion app weer voor. Uiteindelijk komt het altijd wel goed.

 

Al met al hebben we het privé rijden van een elektrische auto, en Amber in het bijzonder, als zeer prettig ervaren. Naast de positieve uitwerking op onze wereld is het e-rijden gewoon erg relaxed.

Het neemt het gejaagde gevoel weg en ‘dwingt’ je ook tot de aanbevolen pauzes tijdens je reis. Iets wat ik in ieder geval nog wel eens wil vergeten in onze benzineauto. Wat ons betreft tijd om ook voor privéritten het elektrisch rijden verder te gaan stimuleren en beschikbaar te maken voor iedereen. Vooral in de vorm van een deelauto, zoals het Amber concept. Dan kan je, met name voor de niet al te lange ritten, zelf de afweging maken hoe je deze wilt gaan afleggen.

Wij zijn helemaal om in ieder geval!

Geschreven door: Twan Govaars 

Meer foto’s van de roadtrippers zien? Kijk eens op https://www.driveamber.com/roadtrip/