Toen Amber mijn man contacteerde om tijdens de Kerstvakantie een roadtrip te maken met een BMW i3, klonk dat mij als muziek in de oren. Als ’30-something’ Belgen, getrouwd en zonder kinderen doen mijn man en ik niets liever dan reizen en roadtrips maken, op zoek naar avontuur. Daarbovenop zijn we ook nog eens helemaal overtuigd van de opkomst van elektrische voertuigen en leek het ons een leuke uitdaging om onze traditionele benzine wagen te ruilen voor een 100% elektrische optie.  Where can we sign please!

 

Journey before destination

Onze voorbereiding bestond uit het downloaden van de NewMotion app, waarmee we zicht zouden hebben op de locatie en laadsnelheid van beschikbare laders, en het uitstippelen van de route. We kozen uiteindelijk om vanuit Amsterdam via Antwerpen en Leuven naar Belgisch Limburg te rijden om vervolgens via Eindhoven en ’s Hertogenbosch weer terug te keren. Een reis van ongeveer 800km met een gezonde mix van stads- en snelwegverkeer, en dus ook een realistische benadering voor het verbruik van een traditionele wagen.

Life begins at the end of your comfort zone

Desondanks het vertrouwen in de wagen en onze planning, begonnen we ons toch wat zorgen te maken de dag voor vertrek. Mijn man vertelde mij dat het rijbereik in normale omstandigheden een kleine 200km bedraagt maar hij twijfelde aan dit bereik op snelheid en in de winter (niet bepaald de meeste optimale omstandigheden voor de batterij). Daarbij kwam mijn bezorgdheid dat België, in tegenstelling tot Nederland, elektrische voertuigen nog niet ten volle heeft aanvaard en ik dus niet overtuigd was dat we voldoende laadpalen zouden vinden na het oversteken van de grens. Thuis gingen we het antwoord niet vinden dus er zat niets anders op dan gewoon te vertrekken.

Relax and drink coffee

‘Staat hij wel aan?’ Mijn eerste vraag na het instappen, duidde onmiddellijk op een van de grootste voordelen van elektrische wagens, ze zijn stil en dan bedoel ik ook echt muisstil. De afwezigheid van een verbrandingsmotor betekent dat je geruisloos vertrekt, geen versnellingen nodig hebt en dat het koppel onmiddellijk, bij nul toeren, beschikbaar is. Als je man lijkt op die van mij, betekent het eveneens dat je bij groen licht je maag in je keel voelt omdat hij die koppel toch echt even moet uittesten. Desalniettemin, veruit de meest relaxte trip naar België die we al ooit maakten. Bij elke stop om te laden, stapten we even uit om onze benen te strekken, een frisse neus te halen en in mijn geval, een lekker bakje koffie te nuttigen. Een kleine 15 minuten en we hadden alweer 60 km bereik extra.

A good traveller is not intent on arriving

Hoewel onze meest relaxte trip, was het niet meteen onze snelste. Het rijbereik is erg afhankelijk van hoe je met de auto omgaat; het gebruik van de verwarming, het gewicht van je lading, je rijsnelheid en de buitentemperatuur zijn bepalend voor je verbruik. Op de snelweg reden we gemiddeld 100km/u en hadden we de kachel op een normale stand staan. Samen met het koude weer betekende dit een verbruik van 20Kwh/100km of dus 150km in totaal met een volle batterij. Niet meteen cijfers waar je blij van wordt tijdens een reis van 800km. Dat gezegd zijnde, begon mijn man er al snel een sport van te maken om het zogenaamde ‘re-gen’ effect van de motor optimaal te gebruiken, waarbij de auto energie recupereert door automatisch te remmen op de motor bij het loslaten van het gaspedaal. Deze recuperatie is leuk meegenomen als je lange afstanden rijdt, aangezien het ervoor zorgt dat je minder moet opladen.

Let’s go all in

Bij het arriveren in Leuven met een bijna lege batterij, ondervonden we onze eerste laadproblemen. Niet omdat we er geen konden vinden (de handige NewMotion app bleek ook in België perfect te werken), maar omdat de palen niet werkten, verwijderd of bezet waren. Na de app enkele malen te raadplegen en Leuven van een heel andere kant te verkennen, vonden we uiteindelijk een lader in het dorp achter het station. Gerustgesteld dat de wagen kon opladen, begonnen we aan een dag van koffie’s, kerstcadeaus en bijkletsen met vrienden. De uren vlogen om en de auto bleek bij terugkeer 100% opgeladen! Time to go all in, verwarming op maximum, 120 op de snelweg en zoeven maar. Wat een zalig einde van de rit!

Arriving to one goal is the starting point to another

Aangekomen op onze eindbestemming, konden we de wagen simpelweg met een wisselstuk in het stopcontact steken (dank voor de stroom mam en pap!). Hoewel onze trip meer dan geslaagd was, begon hier onze echte uitdaging; onze vrienden en familie overtuigen van de meerwaarde van een elektrisch voertuig. Er heerst nog heel wat scepticisme bij de Belgen, die bekend staan om hun ‘autocultuur’, en zo ook in onze kringen. ‘Jullie zijn zeker veel onderweg gestopt’, ‘Ik vertrouw dat toch niet hoor, dat elektrisch rijden’, ‘Hoe betaal je eigenlijk voor je stroom?’ waren veel gehoorde bedenkingen. Echter, na een rit in de BMW i3 van Amber waren oud en jong overtuigd, of het nou over het rijcomfort, het design van de wagen of de praktische kant van het laden ging, alles bleek verrassend makkelijker en beter te zijn dan hun verwachtingen.

The best way to predict to future, is to create it

Samenvattend hebben we een verrassend gemakkelijke rit achter de rug met de BMW i3 van Amber, ondanks de lange afstanden. De meeste zorgen die we initieel hadden over het rijbereik en het laden bleken onterecht. Zelfs voor langere afstanden is het best mogelijk om al over te schakelen op een elektrisch voertuig, weliswaar met een goede voorbereiding. Voor korte afstanden en je dagelijkse commute, is er helemaal geen reden meer om niet elektrisch te gaan dus waar wachten we allemaal nog op.

Geschreven door: Tine Melotte 

Meer foto’s van de roadtrippers zien? Kijk eens op https://www.driveamber.com/roadtrip/